Social Icons

twitterfacebooklinkedinFollow Me on Pinterestemail

luni, martie 10, 2014

Pauza de țigară

Tot aud de când am oameni în subordine de mitul pauzei de 5 minute la fiecare oră. Nu știu cum s-a propagat chestia asta, dar toată lumea (a se citi, toată lumea care nu citește legislația) crede că angajatorul este obligat cumva să dea o pauză de 5 minute la fiecare oră. Asta, să ne înțelegem, în afară de pauza - obligatorie, de altfel - de prânz.

La un calcul simplu, la 8 ore lucrate, ar însemna ca angajatul să frece menta - plătit! - 40 de minute. Pe lângă frecatul de mentă pe care oricum îl mai practică în restul de 400, când ar trebui să muncească și stă de fapt pe Facebook. Sau pe blog, ca mine acum.

Art.134 din Codul Muncii nu prevede absolut nimic în legătură cu timpul de pauză pe care trebuie să-l acorde angajatorul, decât în cazul salariaților în vârstă de până la 18 ani, care trebuie, obligatoriu, să aibă cel puțin 30 de minute de pauză de masă dacă durata timpului de muncă este mai mare de 4 ore jumate. Pentru restul, pauzele se stabilesc prin CCM sau ROI. Deci angajatorul are dreptul de a stabili durata pauzelor și modul în care acestea se pot lua.
Art. 134. [pauza de masă şi alte pauze](1) În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la pauză de masă şi la alte pauze, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern. (2) Tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de o pauză de masă de cel puţin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore şi jumătate. (3) Pauzele, cu excepţia dispoziţiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din regulamentul intern, nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă.
So, chestia cu 5 minute la fiecare oră nu e altceva decât un mit. Că e recomandat de medici să te mai ridici de la calculator și să-ți mai odihnești ochii din când în când, asta da. Dar nu e nimeni obligat să te lase „la țigară” la fiecare oră, cu atât mai mult cu cât știm cu toții că doar Speedy Gonzales poate fuma o țigară în 5 minute (mai ales că trebuie să și ieși afară ca să faci chestia asta). 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu